Com hem vist en temes anteriors, l'orientació parteix de les necessitats d'un usuari. Aquestes necessitats s'identifiquen mitjançant un anàlisi, l'anàlisi de les necessitats. Com es duu a terme tot això? Doncs mitjançant una avaluació. Això no és res nou per a mi, donat que tota la carrera es basa en avaluacions per detectar necessitats als alumnes (en forma de diagnòstic educatiu per detectar dificultats d'aprenentatge, trastorns, discapacitats, etc.). Així doncs, es fan avaluacions per detectar necessitats, interessos, expectatives, vocacions, coneixements, motivacions, etc. Tot això es duu a terme mitjançant l'observació (com més experiència de l'avaluador, millor) i mitjançant instruments com poden ser els tests. Un altre eina molt coneguda i utilitzada (juntament amb l'observació) és l'entrevista. L'entrevista és un recurs molt útil on es detecten totes aquelles característiques que a l'avaluador li interessen. És per aquest motiu que ens hem de preparar a consciència per una entrevista, és aquest el moment on serem avaluats i hem d'anar preparats per tal de poder donar la talla (ara parlo d'entrevistes laborals). La bona apariència és necessària per satisfer l'avaluació que es fa mitjançant l'observació.
Al llarg del tema s'expliquen els diversos tipus d'entrevistes i qüestionaris que hi ha. No els comentaré donat que aquestes dues tècniques d'avaluació, junt amb l'observació, les hem treballat molt durant la carrera perquè són molt importants dins la professió d'orientador educatiu. No només en la branca d'orientació professional, sinó que també dins de la branca d'intervenció psicopedagògica.
Aquest tema és molt interessant. Ressalta la importància de l'avaluació per part dels orientadors i la podem extrapolar a l'avaluació que es pot dur a terme en qualsevol altre àmbit (per exemple, en la selecció de personal). Moltes de les pràctiques a classe (role-playing) han estat lligades amb aquest tema. En aquestes pràctiques nosaltres mateixos hem estat avaluadors mitjançant l'observació. És molt important ser objectiu en aquesta tasca i evitar possibles variables extranyes.